Mentaltræning

Mentaltræning er en metode til at styrke din hjerne på samme måde, som du kan træne din krop. Gennem træning af dine tanker og følelser kan du skabe varige, positive forandringer i dit liv. Træning af hjernen kræver faktisk ikke så meget af dig. I mentaltræning lytter du til et program på din telefon, og så handler det ellers bare om at ligge eller sætte dig et roligt sted i de 10-15 minutter, det typisk varer. Om du falder i søvn eller dine tanker kører derudad gør ikke spor. Lige meget hvad du gør, så virker det

Lyder det lidt for godt til at være sandt?

Ja, hvis du prøver det nogle gange og så konkluderer: “at det ikke virker for mig”. Hvis du til gengæld er villig til at give det en chance over længere tid har studier nemlig vist, at mentaltræning:

  •  Reducerer stress og bekymringer

  •  Øger din evne til at fokusere og præstere

  •  Giver mere glæde og indre ro

    Udfordringen med mentaltræning kan så være, at man ikke lige får det gjort. Hos Tankesund stresscoaching hjælper jeg dig med at få gjort mentaltræning til en vane og noget, du glæder dig til.

Sådan bruger jeg mentaltræning
i min praksis

Mentaltræning er et af mine centrale værktøjer i min stresscoaching. Allerede inden vores første session sender jeg en forsmag på, hvad mentaltræning kan være.

Jeg vil bede dig om at lytte den igennem nogle gange. Det vil så være sådan, at du efter hver samtale med mig vil få dit helt eget mentaltræningsprogram med hjem, som du kan lytte til mellem vores sessioner. Indholdet vil typisk være de gode ting, pointer og strategier, som vores samtale handlede om. Programmet vil altså være et slags anker for dig mellem vores samtaler, som du kan tage frem, når du har brug for det.

For ligesom med alt andet træning: jo mere du gør det, jo bedre bliver du til det 

Mentaltræning & neurovidenskab

Mentaltræning har en solid forankring i neurovidenskaben, særligt gennem forskning i neuroplasticitet – hjernens evne til at omstrukturere sig selv gennem erfaring og gentagelse. 

Når vi gentager bestemte tanker, følelser eller handlinger, styrker vi de neurale forbindelser, der understøtter dem. Dette betyder, at vi aktivt kan træne vores hjerne til at tænke mere positivt, håndtere stress bedre og præstere mere effektivt.

Neuroplasticitet refererer til hjernens evne til at danne og forstærke forbindelser mellem nerveceller. Tidligere troede forskere, at hjernens struktur var fastlagt efter barndommen, men moderne neurovidenskab har vist, at hjernen kan tilpasses gennem hele livet. Dette er grundlaget for mentaltræning:

  •  Gentagelse skaber stærkere forbindelser – Jo oftere vi tænker en bestemt tanke eller udfører en mental øvelse, desto stærkere bliver de neurale netværk, der understøtter den. Dette kaldes Hebbs lov, som siger: "Neurons that fire together, wire together."

  • Visualisering aktiverer hjernen som fysisk træning – Studier har vist, at når vi forestiller os en bevægelse eller en handling, aktiveres de samme områder i hjernen, som hvis vi faktisk udførte den. Dette er grunden til, at atleter og performere bruger mentaltræning til at forbedre deres præstationer.

  •  Positiv omprogrammering af hjernen – Negative tankemønstre kan være automatiske, men forskning viser, at bevidst mentaltræning kan ændre disse mønstre og skabe nye, mere konstruktive tankebaner.

Hvordan mentaltræning påvirker hjernen

Mentaltræning arbejder direkte med flere vigtige hjerneområder:

  • Amygdala (følelser og stressrespons) – Mentaltræning kan mindske amygdalas aktivitet, hvilket reducerer angst og stressreaktioner. Studier i mindfulness og mentaltræning har vist, at regelmæssig træning kan gøre amygdala mindre aktiv og dermed mindske stressniveauet.

  • Præfrontal cortex (bevidst tænkning og selvkontrol) – Dette område styrer vores evne til at fokusere, planlægge og regulere følelser. Mentaltræning styrker præfrontal cortex, hvilket giver os bedre kontrol over vores tanker og reaktioner.

  • Basalganglierne (vaner og automatisering) – Mentaltræning kan omprogrammere uønskede vaner ved at skabe nye neurale mønstre, der gradvist erstatter de gamle.